HeaderPhoto
Algemeen

Van de Voorzitter: ' het cement tussen de stenen'

Nieuws afbeelding 8-10-2020
Het cement tussen de stenen

Iedere sportclub maakt hoogte- en dieptepunten mee. Voor de fans lijken de periodes van povere prestaties vaak eeuwen te duren. En de hoogtepunten? Een keer met je ogen knipperen en ze zijn voorbij!

Vaak wordt gedacht dat een succesteam op elke positie een topspeler heeft staan. Volgens mij is dat een misvatting. Een succesvol team heeft spelers die elkaar aanvullen. Niet iedere speler hoeft een heel arsenaal aan passeeracties in zijn gereedschapskist te hebben. Zo heeft een verdediger vaak voldoende aan een botte bijl. 

Een hecht team bestaat uit spelers die voor elkaar door het vuur gaan en die zonder morren elkaars tekortkomingen opvangen. Kijk naar het voetbal: een team met een keeper en tien Messi’s wordt nooit kampioen. Sterspelers kunnen alleen excelleren en hun kansen afwachten als ze zich omringd weten door waterdragers. 

PSV-trainer Aad de Mos besefte dat als geen ander toen hij in 1993 middenvelder Jan Wouters verleidde tot een transfer van Bayern München naar PSV. Waterdrager Wouters, zo zei De Mos, was het ‘cement tussen de stenen’ en zou van een groep individuen weer een hechte eenheid maken. Het zou nog zeven jaar duren voordat PSV weer landskampioen werd, maar in één opzicht had De Mos ontegenzeglijk gelijk: cement tussen de stenen is onmisbaar. 

Bij Oranje-Rood zijn de vrijwilligers het cement tussen de stenen. Misschien zie je dat niet zo goed – als lid, ouder, fan of sponsor – maar mij valt het steeds vaker op. We zijn amper ingesteld op een nieuwe reeks coronamaatregelen of de overheid kondigt weer nieuwe maatregelen af. Wéér moet het over een andere boeg. 

Toch hoor je onze vrijwilligers niet mopperen, mekkeren of klagen. Ze haken ook niet af. Ze doen hun werk in stilte, verzetten steeds weer de bakens en zorgen ervoor dat onze club bij elkaar blijft, dat de leden kunnen sporten en de ouders, fans en sponsors betrokken en behouden blijven. 

Het is dat je niet in je eentje een erehaag kunt vormen, anders deed ik het. Hulde!

Pieter Janssen, voorzitter