HeaderPhoto
Algemeen

Vrijwilliger in de spotlight: 7 vragen aan Feige Brink

Nieuws afbeelding 22-7-2020
Een vereniging kan niet zonder vrijwilligers. En bij HC Oranje-Rood zijn de vrijwilligers dan ook van onschatbare waarde. Of het nu gaat om een commissielid, coach, trainer, materiaalverzorger of scheidsrechter: de vrijwilligers zijn het kloppend hart van onze club. Soms zijn zij duidelijk in ‘beeld’, vaak opereren ze juist op de achtergrond. Wij vinden het hoog tijd om een aantal van deze enthousiaste vrijwilligers eens in de spotlight te plaatsen. Deze keer is het de beurt aan Feige Brink


1.Wat doe jij als vrijwilliger bij HC Oranje-Rood?
Afgelopen seizoen was ik manager van JB3 en JB5. Daarnaast coördineer en organiseer ik samen met een groep enthousiaste jeugdtrainers de keeperstraining voor de jongste jeugd. Ik maak ook deel uit van de commissie keepersmaterialen en daar doe ik o.a. de administratie voor. Volgend seizoen word ik ook keeperscoördinator,  een rol die ik samen met Jan Bart Moret ga doen. Voorheen heb ik training gegeven aan de jongste jeugd alle teams van funkies t/m D’tjes, 1 jaar gecoached en in de evenementen commissie gezetten.

2.Hoe ben je bij Oranje-Rood terecht gekomen en hoe lang ben je al actief betrokken?
Onze dochter is in 2008 begonnen met hockeyen bij EMHC, onze zoons volgden later. In die tijd hielp ik vaak mee en verrichtte diverse hand en span diensten, maar had ik geen vaste taak. In 2013 ben ik gaan helpen met het trainen bij de benjamins. Super leuk met de kleintjes! Kinderen die ik toen in het groepje had zijn nu tweedejaars D. Toen onze zoon is gaan keepen was er een gecombineerde keeperstraining van EMHC en Oranje Zwart. Ik was er altijd en genoot van de keepers en de trainers, zo leuk om te zien. In 2014 kwam toen de vraag of ik de geïnteresseerde keepers van de E8-tallen training wilde geven. Na de fusie (2016) zijn we gaan samenwerken met GoalieWorks. Omdat er steeds meer kinderen aan de keeperstrainingen deelnamen, heb ik toen een trainersopleiding bij GoalieWorks gevolgd. Sinds vorig jaar trainen we samen met de trainers van GoalieWorks op één veld zo’n 35 keepertjes. Geweldig al die verhalen die je van keepers hoort en de band die ik met diverse keepers heb opgebouwd in de loop van de jaren.

3.Waarom ben je vrijwilliger geworden?
Ik ben vrijwilliger geworden omdat dit voor mij helemaal niet onbekend was.  Mijn vader is heel lang coach geweest bij mij en mijn broers bij HUAC in Helmond. Ik was op school luizen moeder en leesmoeder, maar toen de kinderen groter werden is dat minder geworden. Op het hockeyveld bezig zijn geeft me veel energie en je bent lekker buiten. Ik merk dat je zo’n andere band hebt met de kinderen als je betrokken bent dan dat je alleen de kinderen af zet of af en toe komt kijken. En ik heb gemerkt dat het prima te combineren is met mijn eigen werk. De dankbaarheid in de ogen van de kinderen als er dingen zijn opgelost. De leuke gesprekken met ouders en kinderen. Ik heb ook gemerkt dat de club echt blij met je is, de borrels, de gedichten met sinterklaas etc. Het zijn de kleine dingen…. Daar doe je het niet voor maar die maken het wel leuk. Ik heb ook afgelopen jaren gemerkt dat je helemaal geen verstand hoeft te hebben van hockey: klussen, ranja uitdelen, materialen innemen kan iedereen.
 
4.Hoe zou jij HC Oranje-Rood omschrijven in 5 woorden?

Gezellig, thuis, keepers, connectie en hockey

5.Wat is het leukste moment dat je als vrijwilliger hebt meegemaakt?
Er zijn zo veel momenten: de keepers die het veld op komen met benen geheel gestrekt en niet kunnen bewegen en na de training slidend het veld af glijden, de groepsknuffel bij de E6 (waar ik coach was), de keepers die ik training heb gegeven en die je na 2 jaar nog komen vertellen hoe het met hen gaat. De promofilm die we met GoalieWorks hebben opgenomen afgelopen jaar. Maar ook de borrels, de toernooien van de kinderen, de tassen in orde maken met de commissie keepersmaterialen en de lol die we dan hebben, de gesprekken aan de bar etc.


6.Wie is jouw favoriete hockeyer/hockeyster van HC Oranje-Rood
Ik heb er enkele. Natuurlijk Pirmin Blaak, keeper van Heren 1. Een geweldige man met een hart van goud en een geweldige keeper! En Saskia Van Duivenboden, de keepster Dames 1, wat een lief mens, warm en open. Ze geeft ook training bij GoalieWorks en is ook een geweldige keepster. Maar ook Robert van de Horst (geweldige speler en coach) en Trijntje Beljaars (16 jaar en dames 1 en oranje… knap hoor), maar ook veel keepers en natuurlijk mijn eigen kinderen Gila, Nathan, Matt en Noya.  

7.Wat is jouw tip voor mensen die vrijwilligerswerk willen gaan doen?
Begin simpel, vooral als je net bij de club komt kijken. Ik ben begonnen met training geven bij de benjamins. Meld je aan voor de algemene vrijwilligersgroep, dan krijg je oproepjes zoals klusdagen, Corona-coördinator, inname materialen etc. Je kunt dan zelf aangeven of je dat wil of niet. Ga dan kijken wat je leuk vindt. Ik vond het keepersdeel heel leuk, omdat de keeper vaak de ‘aparte’ in de groep is. Als je hebt gevonden wat je leuk vindt, geef het dan aan, de club kan dan gaan zoeken of daar een mogelijkheid voor is. Ik zou het leuk vinden om meer vrijwilligers in ons team te hebben en dat maakt voor ons ook het werk weer iets lichter. Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Feige? Kijk dan hier voor meer informatie en meld je ook aan als vrijwilliger. Klik hier om te zien welke vacatures we op dit moment hebben.