HeaderPhoto

GA NAAR LUSTRUMSITE
Algemeen

Dolf Koch: exploitatiemanager met hart en ziel

Nieuws afbeelding 7-6-2022
Sinds mei 2021 is Dolf Koch als exploitatiemanager in dienst bij HC Oranje-Rood. In die functie houdt hij zich bezig met alles wat met ons sportcomplex te maken heeft: het clubhuis, de velden, de omheiningen, lichtmasten etc. Lonneke de Boer sprak met Dolf en schreef een leuk artikel over deze organisator met een groot horecahart. Lees hieronder het hele verhaal.Vaste gezichten van Oranje-Rood

Dolf Koch is sinds mei 2021 een vaste medewerker van Oranje-Rood. Vanwege Dolfs ruime ervaring in de horeca startte hij hier aanvankelijk vanuit Can10. Mijn taak vorig jaar was te kijken in hoeverre er een samenwerking zou kunnen bestaan tussen Can10 en Oranje Rood. Inmiddels ben ik exploitatie-manager. De exploitatie houdt zich bezig met het complex van Oranje Rood: het clubhuis, de velden en alles wat daarmee samenhangt.

Het verhaal van Dolf

Op vierjarige leeftijd hockeyde Dolf een blauwe maandag. Je mocht op jongere leeftijd starten met hockeyen en hij geeft aan ‘ik was een kind dat het liefste buiten was, lekker in de frisse lucht’. Zodra hij echter de voetballeeftijd bereikte, vertrok hij naar EVV, nu FC Eindhoven. Ik heb jarenlang fanatiek in op een heel serieus niveau gevoetbald. Nu na 53 jaar is Dolf weer terug op OR. In de tussentijd is hij wel altijd dicht in de buurt van OR gebleven.

Mijn pa had vroeger een slagerij in de binnenstad van Eindhoven. Die slagerij had hij weer van mijn opa overgenomen. Ik ben enig kind en na mijn diensttijd was het dan niet meer dan logisch dat ik naar de slagersvakschool ging. Maar ik had ook serieuze interesse in de horeca en ik kon na mijn school als slager bij Van der Valk hiernaast terecht. Het is een fantastisch familiebedrijf waar ik verschillende kanten van de horeca heb gezien, ik heb veel geleerd, mooie vriendschappen opgebouwd en ik heb ook alle kansen gekregen. Ik ben als slager binnengekomen, en uiteindelijk vertrok ik als horecamanager.

Na ruim tien jaar Van der Valk begon het te kriebelen. Ik wilde iets voor mezelf. Van 2000 tot 2014 ben ik werkzaam geweest in het Stadsparkpaviljoen. Het grootste gedeelte als Bedrijfsleider en de laatste jaren als eigenaar. Ook een geweldige tijd. Ik heb een jong gezin, twee meiden van negen en vier jaar oud en ik wil er ook voor het thuisfront  zijn. Vandaar dat ik op een gegeven moment dacht: wat wil ik nou verder?

Ik ben geboren en getogen in Eindhoven. Ik ben een fanatiek carnavalsvierder. Ik speel al jaren serieus trompet o.a. bij de Philipsharmonie, Fanfare Korps der Genie en Stadshofkapel De Eendracht. In 2004 was ik stadsprins van Eindhoven. Via via kwam ik Harry van Hout tegen. Oranje Rood zocht op dat moment iemand om de mogelijkheden te onderzoeken tussen een samenwerking van CAN10 en Oranje Rood. Nou, met al mijn contacten en juist vanwege mijn horeca-achtergrond werd ik in eerste instantie aangesteld als een soort eventmanager. Hoe kon ik op dat vlak van toegevoegde waarde zijn? Ik organiseer de grote evenementen die hopelijk weer veel meer doorgaan nu na corona. De toernooien straks, we hebben onlangs het Oranje Rood Top Hockey Gala gehad wat een groot succes was, Techniek moet geregeld worden, personeel, artiesten, vergunningen. Dat valt onder mijn verantwoordelijk hier en het is vanzelfsprekend een hele organisatie.

‘Kijk naar buiten, het is 13.00 uur ’s middags, de zon schijnt en het is heerlijk. De kantine en het terras zijn leeg en de velden zijn verlaten. Dat is toch zonde! Daar zou verandering in moeten komen. Ik zie hier zoveel mensen doordeweeks komen en gaan, wandelen, hardlopen…Het complex, vooral ons Clubhuis leent zich hartstikke goed voor een kopje koffie en iets lekkers. Er zitten zoveel meer uren in de week dat het pand geëxploiteerd zou kunnen worden. Ik onderzoek die mogelijkheden.

Sinds kort ben ik daarnaast verantwoordelijk voor de exploitatie BV. Wat houdt dat precies in? Onder die Exploitatie bv vallen het pand met de velden, het onderhoud daarvan, de lichtmasten, alles wat je hier op het complex van OR ziet. Ik doe dat onderhoud natuurlijk niet allemaal zelf, ik ben alleen verantwoordelijk. Veld 3 heeft bijvoorbeeld extra aandacht nodig qua onderhoud. Dan ga ik  kijken hoe we dit het beste kunnen oplossen samen met de mensen van de gemeente Eindhoven.

Oranje Rood heeft ook te maken met de  green deal afspraak met de gemeente: wij proberen zoveel mogelijk duurzaam te zijn. Een ander voorbeeld is dat we laatst bezoek kregen van de hockeybond om te kijken naar mogelijke cameraposities voor wedstrijden op tv. Voor een uitzending op tv hebben we eigenlijk vier lichtmasten nodig i.p.v. 8. Daar leer ik van en ik leer op een andere manier kijken naar het veld. Alles wat je als lid vanzelfsprekend ervaart, van een schone wc tot een handdroger die functioneert, heeft zorg en omkijken nodig. Er gebeurt hier van alles op Oranje Rood.

Tot nu toe bevalt mijn functie hier hartstikke goed. Mijn nieuwe baan is breed en veelzijdig. Op hockeygebied heb ik enorm veel geleerd. Ik wist helemaal niets. De competitie is bijna ten einde. Het is een stukje beleving. Laatst zijn we naar een uitwedstrijd van onze Dames gaan kijken om ze een hart onder de riem te steken. Het is nu op het einde super spannend voor de Heren en de Dames. Betrokkenheid, beleving en gezelligheid op de vereniging. Kom bij me binnen als je iets wilt organiseren. De deur is altijd open. Ik kijk enorm uit naar de rest van het seizoen. Heel veel mooie evenementen staan op het programma. Ik hoop dat veel leden komen genieten van de gezelligheid en sportiviteit op onze vereniging. Heel graag tot ziens.