HeaderPhoto

GA NAAR LUSTRUMSITE
Algemeen

Feige Brink nieuwe Vertrouwenscontactpersoon bij HC Oranje-Rood

Nieuws afbeelding 17-2-2022
Even voorstellen. Per 1 februari 2022 ben ik door het bestuur aangesteld als de nieuwe vertrouwenscontactpersoon van de club. Ik neem daarbij het stokje over van Natasja de Louwere. Hieronder zal ik mijn rol verder toelichten.

Wat doe ik als vertrouwenscontactpersoon?
HC Oranje-Rood (hierna Oranje-Rood) wil een hockeyclub zijn waar iedereen zich veilig voelt en plezier beleeft aan de hockeysport. Daarom vinden we het belangrijk om onaangename en ongewenste zaken (bijvoorbeeld pesten, (seksuele) intimidatie of discriminatie) binnen onze club te voorkomen en waar nodig bij mij bespreekbaar te maken. 

Met mij kun je praten over zaken zoals:
Pesten en gepest worden.
Als je voelt dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort.
Grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig.
Een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hiermee te maken heeft.
Je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is.
Iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag.
Je jezelf in algemene zin niet veilig voelt.

Als vertrouwenscontactpersoon ben ik voor jou het eerste aanspreekpunt bij bovenstaande vragen. Snel erover praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie, maakt dat deze niet verergert en dat herhaling zo voorkomen kan worden. Ik luister naar het verhaal en geef informatie en advies over de vervolgstappen die gezet kunnen worden. Ik kan je bijvoorbeeld verwijzen naar onze vertrouwensartsen Esther Visscher en/of Frederieke de Bever, of naar jouw huisarts, naar een (jeugd)hulpinstantie of naar de politie. 
Bij de uitvoering van mijn taken volg ik als vertrouwenscontactpersoon het protocol van de KNHB. 

Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenscontactpersoon?
De gesprekken die er tussen jou en de vertrouwenscontactpersoon plaatsvinden, daar wordt niemand van op de hoogte gesteld, zonder dat jij daar toestemming voor hebt gegeven of van op de hoogte bent. De activiteiten van de vertrouwenscontactpersoon vallen onder de verantwoording van de voorzitter van onze club. Periodiek rapporteer ik anoniem aan de voorzitter of er vragen zijn geweest, van welke aard deze waren en hoe voortgang en afsluiting hebben plaatsgevonden. In gevallen waarbij de acute veiligheid van de vraagsteller of anderen gevaar loopt, zal de vertrouwenscontactpersoon haar vertrouwelijkheid moeten doorbreken. Het liefst met toestemming van de vraagsteller, maar in ieder geval met medeweten.

Contact met mij als vertrouwenscontactpersoon?
Ik ben als vertrouwenscontactpersoon op de volgende manieren te bereiken:
Telefonisch, via sms of app: 06 49 42 35 98
Via de mail: [email protected]
Ik ben als vertrouwenscontactpersoon de enige die deze berichten kan beluisteren of lezen.  

Tot slot: Als je jouw verhaal liever kwijt wilt aan iemand buiten Oranje-Rood, dan kan dat natuurlijk ook. Je kunt ook met je vragen, je twijfels, of om je verhaal te vertellen contact opnemen met het Centrum Veilige Sport Nederland https://centrumveiligesport.nl/)

Een ongewenste situatie? Praat erover of meld het. 
Laten we het gezellig en veilig houden bij Oranje-Rood!