HeaderPhoto
Algemeen

Van de Voorzitter: 'Blijf lekker thuis'

Nieuws afbeelding 27-8-2020

 ‘Geen alcohol bij hockeyclub HOD’, las ik in het Eindhovens Dagblad van 25 augustus. Het trok onmiddellijk mijn aandacht. Waren de Striepers van hun geloof afgevallen? Hadden ze het Dommelsche gerstenat voor altijd afgezworen? Dat leek me sterk.

Het lag inderdaad anders. Wat bleek? De gemeente Valkenswaard had de hockeyclub gewaarschuwd: meerdere teams zaten op het terras zonder voldoende onderlinge afstand. Om te voorkomen dat de gemeente de club zou sluiten, besloot het bestuur van HOD de verkoop van alcohol te staken.

Ik liet het bericht even op me inwerken. Dat was me nogal een stap. Een vervelend, begrijpelijk maar ook een moedig besluit. Een maatregel die onder bepaalde omstandigheden ook bij Oranje-Rood in beeld zou kunnen komen, realiseerde ik me. Neem het volgende voorval.

Afgelopen zaterdag sprak een ouder een paar mensen aan op ons terras. Geen jongeren, hé? Volwassenen. Ze vroeg hun onderling meer afstand te bewaren. ‘Hoeft niet’, kreeg ze te horen. ‘Wij zijn gezond.’

Als ik zoiets hoor, moet ik moeite doen om niet boos te worden. Wat ik er precies van vind, hou ik liever voor me. Ik ben van het verbinden en niet van het polariseren. Toch even dit:

·       je kunt je kiplekker voelen en toch besmet zijn – en dus ook anderen besmetten

·       je neemt met onvoorzichtig en ongedisciplineerd gedrag grote risico’s. Die raken jou misschien niet of nauwelijks, maar vele anderen mogelijk wel.

Daarom, beste leden, ouders, vrijwilligers, sponsors en fans, misschien is het handig als ik even een beeld schets van de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Die opstart is ieder jaar een enorm karwei – en dit jaar nog meer dan anders. Onze professionals en vrijwilligers hebben een heel protocol opgesteld, compleet met horecapleinen, aanwezigheidsregistratie en toegangscontrole. Er zijn veel vrijwilligers nodig om alles in goede banen te leiden. Al hun inspanningen zijn erop gericht om de ruimte die we kregen na de lockdown te behouden. En dat jij weer kunt sporten, of kunt komen kijken.

Natuurlijk is het vervelend dat we onderling afstand moeten bewaren. Maar het is nog vervelender als de boel straks weer op slot moet, bijvoorbeeld als bij onze club een clusteruitbraak zou worden vastgesteld. Dan zijn 2.700 leden, honderden vrijwilligers en tientallen sponsoren de dupe, drogen onze inkomsten op en komt het voortbestaan van onze prachtige vereniging in gevaar.

Ik wil niet belerend zijn, ik houd niet het van het opgestoken vingertje en ik heb al helemaal geen zin om voor politieagent te spelen. Ik wil enkel een beroep doen op je gezond verstand en je liefde voor onze club. Daarom sluit ik me graag aan bij een horecaondernemer die het volgende op zijn Facebookpagina schreef: 

‘Geen zin om je aan de coronamaatregelen te houden? Blijf dan lekker thuis.’
Pieter Janssen

Voorzitter HC Oranje-Rood