HeaderPhoto
Algemeen

Van de voorzitter: de kroon op ons werk

Nieuws afbeelding 16-5-2020

Begin april stelde ik nog tot mijn spijt vast dat het stil was aan de Aalsterweg, terwijl het er op dat moment juist een drukke bedoening had moeten zijn. Geen kleurrijke tenues, geen luidkeelse aanmoedigingen, geen gejuich, geen bruisend clubhuis, geen lopende tap. Alleen het gekwetter van de vogels en – veel zachter dan anders – het geruis van het verkeer op de Aalsterweg.

Eind april zagen we wat licht aan het eind van de tunnel: onder strenge restricties mochten de trainingen voor de jeugd worden hervat. Dat opstarten was een heel gepuzzel. We hebben ons immers te houden aan een strikt protocol. Dat al begint op het parkeerterrein, met speciale plekken waar de ouders – voor even – afscheid nemen van hun kinderen, want papa en mama mogen voorlopig nog niet het complex op. Kinderen t/m twaalf jaar mogen als vanouds trainen, maar voor de jeugd van 13 tot 18 geldt dat ze onderling anderhalve meter afstand moeten houden. Kortom: aangepaste trainingsvormen. Hulde daarom aan onze afdeling Jeugd, die in slechts een week tijd de trainingen weer ‘up and running’ heeft gekregen. Een megaprestatie!

Na anderhalve maand oorverdovende stilte waren op 30 april aan de Aalsterweg weer de droge tikken van sticks tegen hockeyballen en van hockeyballen tegen het hout van de doelen te horen. Het klonk me als muziek in de oren. En al die gezichtjes van de kinderen, rood van de inspanning en stralend van oor tot oor. Onbetaalbaar! Vervolgens kwam het goede nieuws dat onze senioren ook weer mochten starten. We gingen weer puzzelen en afgelopen maandag zijn zij ook weer gaan trainen. Wederom een megaprestatie om dit zo snel voor elkaar te krijgen.

Vervolgens kreeg ik afgelopen maandagavond een telefoontje van de gemeente dat we op woensdagmiddag 13 mei bezoek van een minister zouden krijgen. Of ik dan aanwezig kon zijn. Ik dacht meteen aan een Oranje-Rood shirt voor de minister met zijn naam en 040 als nummer erop. Maar ja, wie zou er komen?  Minister De Jonge of Minister Van Rijn? Ik heb dat plan laten varen toen ik op internet las dat op die bewuste middag in Den Haag een coronacrisisberaad stond gepland.  Toen ik vervolgens op woensdag hoorde dat er een paar mensen op dinsdag een kijkje waren komen nemen op onze accommodatie, gingen voor mij alle alarmbellen af… Het zal toch niet een lid van het Koninklijk huis zijn? Uit voorzorg heb ik (met dank aan Hugo Gunneman) drie pakketjes voor de prinsessen laten samenstellen, met sportsokken, een bidon, een zonnebril en – uiteraard – het shirt van Oranje-Rood.

Opeens stond hij daar op ons terrein: Koning Willem-Alexander. Eerst liep hij een rondje langs onze velden en ging hij op de foto met een van onze jeugdteams. Die meiden keerden even later stuiterend terug op de parkeerplaats. ‘Mam, we hebben de koning gezien!’ Vervolgens sprak hij drie kwartier in onze Meeting Room met mij en sportbestuurders van andere verenigingen. Hij vroeg wat de coronamaatregelen voor ons betekenden en hoe we daarmee omgingen.

De koning sprak zijn royale waardering uit voor de maatschappelijke rol die sportverenigingen momenteel onder moeilijke omstandigheden vervullen en iedereen die daaraan zijn steentje bijdraagt. Met de nodige complimenten over onze club en accommodatie vertrok hij weer. Net als zijn hofdame, met drie pakketjes voor de prinsessen. Wat zou het een stunt zijn als er ooit een foto zou opduiken met de prinsessen in een tenue van Oranje-Rood!

Maart was grauw. April inktzwart. Maar zie hoe snel het tij kan keren. Eerst mocht de jeugd weer trainen. Daarna de senioren. Mooie lichtpuntjes. Maar het bezoek van de koning? Dat was de kroon op ons werk van de afgelopen periode!Pieter Janssen

Voorzitter HC Oranje-Rood