HeaderPhoto
Algemeen

Van de Voorzitter: 'Clubgevoel moeten we koesteren'

Nieuws afbeelding 12-2-2020

Schade. Je zou er een punthoofd van krijgen. De ene keer is ons complex ‘bezocht’ door vandalen die een avondje kwamen ‘lol trappen’. De andere keer raast Ciara over het land en hoop je maar dat alle monumentale bomen en eigendommen in ons sportpark bestand zijn tegen de stormachtige wind. In Dordrecht zijn de zandzakken weer ingezet, de Biesbosch staat grotendeels blank en Peter Kuipers Munneke voorspelt ijskoud de volgende storm. Toch breekt in mijn hoofd de lente alweer door. 

Misschien komt het omdat de dagen weer lengen, of omdat de krokussen in bloei staan. Gekkenwerk natuurlijk, zo vroeg in het jaar. Hoe dan ook: ik verheug me nu alweer op de start van de lentecompetitie in maart. Dat eerste weerzien doet me altijd denken aan vroeger, als na de zomervakantie de school weer begon. Natuurlijk vond ik de vakantie fijn, maar weer naar school gaan had ook zijn charme. Het vertrouwde ritme, al die gezichten die je kende, de vriendjes die je weer zag. Dat gaf me het gevoel: hier hoor ik. Hier ben ik thuis. 

In de winter zwermen onze leden uit over de diverse sporthallen in de regio en het land, als trekvogels die uitwijken naar warmere oorden. Maar als de temperaturen weer stijgen, vallen ze allemaal weer op de klep. Kijk: daar komen ze aangereden en aangefietst. Sommigen nog met een sjaal om en handschoenen aan, een enkeling al met de jas half open. We gaan weer beginnen op het veld!

Clubgevoel zit hem in kleine dingen. In vriendelijke knikjes en blikken van herkenning. In kleine gesprekjes. ‘Hoe was de wintersport?’ ‘Hoe ist mee oe knie?’ Of in het vertrouwde gemopper, op de veldenplanning en de prijs van onze koffie. Maar het summum van clubgevoel is voor mij het moment waarop onze jongste leden voor de allereerste keer in het officiële tenue van onze mooie club de kleedkamer uitkomen. Zie ze glimmen van trots!

Oranje-Rood is met zijn bijna 2.700 leden de grootste sportclub van Zuid-Nederland. Alleen al op de zaterdagen worden op ons complex maar liefst zestig wedstrijden gespeeld. Honderden vrijwilligers leiden alles in goede banen. Samen maken we de club en samen creëren we dat clubgevoel. Laten we dat koesteren.

Pieter Janssen, voorzitter